Κάντε κλικ εδώ για να πραγματοποιήσετε αναζήτηση

Tramlining: φαινόμενο κραδασμών

Ίσως έχετε παρατηρήσει μικρές αναταραχές στο τιμόνι σας ή, ενίοτε, την αίσθηση ότι χάνετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου όταν κυκλοφορείτε σε τμήματα του δρόμου οχήματος, όταν κυκλοφορείτε σε τμήματα του δρόμου με αυλακώσεις.

Αυτό το φαινόμενο, που καλείται "tramlining" στις αγγλοσαξονικές χώρες, και μεταφράζεται ως φαινόμενο κραδασμών, εξηγείται από την τάση των ελαστικών να ακολουθούν τα ίχνη αυλακώσεων, όπως είναι οι ράγες ενός τραμ.

Ευτυχώς, αυτά τα φαινόμενα περιορίζονται συνήθως μετά από μερικά δευτερόλεπτα. Εξαίρεση αποτελούν οι οδηγοί που χρησιμοποιούν συχνά κακοσυντηρημένους δρόμους. Για αυτούς, η μείωση του φαινομένου του tramlining είναι πραγματικά αναγκαία.

Η επίδραση των ελαστικών

Όπως αντιλαμβάνεστε από την εμπειρία σας ή μέσω αυτής της ιστοσελίδας, τα ελαστικά δεν είναι απλά περιτυλίγματα που βάζουμε στις ζάντες χωρίς πολλή προσοχή.

Τα χαρακτηριστικά ενός ελαστικού καθορίζουν τη συμπεριφορά του οχήματος στο δρόμο, και στην περίπτωσή μας, την τάση του να παρουσιάζει tramlining.

Τα κριτήρια που μπορεί να ευνοήσουν την εμφάνιση tramlining:
  1. Τα ελαστικά ultra επιδόσεων (με λιγότερες αυλακώσεις) είναι γενικά πιο ευαίσθητα από τα ελαστικά με πιο έντονο προφίλ. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι η επαφή με το οδόστρωμα είναι πιο σημαντική για ένα σπορ ελαστικό απ' ό,τι για ένα ελαστικό επιβατικού. Ως εκ τούτου, είναι πιο επιρρεπή στα ελαττώματα του δρόμου.
  2. Όσο μεγαλύτερο είναι το πλάτος ενός ελαστικού, τόσο περισσότερο κερδίζει σε πρόσφυση. Ως εκ τούτου, θα είναι πιο ευαίσθητο στο φαινόμενο του tramlining.
  3. Το μεταξόνιο, το οποίο αντιστοιχεί στην στην απόσταση μεταξύ των δύο τροχών του ιδίου άξονα, επίσης συμβάλλει στο φαινόμενο. Όσο μεγαλύτερο το μεταξόνιο, τόσο πιο σημαντική είναι η πρόσφυση και τόσο αυξάνεται η ευαισθησία στο tramlining.
  4. Η φθορά των αναρτήσεων επίσης μπορεί να είναι συμβάλει στην ενίσχυση του tramlining. Η απλή αντικατάσταση των φθαρμένων εξαρτημάτων των αναρτήσεων μειώνει σημαντικά αυτό το φαινόμενο.
  5. Η γωνία κάμπερ, αν είναι αρνητική, διευκολύνει επίσης το tramlining, καθώς επιτρέπει σας επιτρέπει να παίρνετε τις στροφές πιο επιθετικά.
  6. Τα ελαστικά runflat ενισχύουν την τάση για tramlining, λόγω της ακαμψίας των πλαϊνών του ελαστικού, η οποία μεταφέρει τα ελαττώματα του οδοστρώματος στην ανάρτηση και το τιμόνι.

Ελαστικά αυτοκινήτου