Κάντε κλικ εδώ για να πραγματοποιήσετε αναζήτηση

Πίεση και ικανότητα φορτίου

Η πίεση των ελαστικών σας είναι βασική αν επιθυμείτε να βελτιστοποιήσετε τις επιδόσεις του αυτοκινήτου σας και να εξασφαλίσετε στα ελαστικά σας αυξημένη αντοχή στη φθορά και βελτιωμένη μακροζωία. Πρώτα-πρώτα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το φούσκωμα των ελαστικών έχει άμεση επίδραση στην ικανότητα φορτίου τους. Κατά συνέπεια, όσο υψηλότερη είναι η πίεση των ελαστικών, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητα φορτίου του. Αντίθετα, όσο χαμηλότερη είναι η πίεση των ελαστικών, τόσο παραμένει χαμηλή η ικανότητα φορτίου.

Σωστή πίεση των ελαστικών: μια δικλείδα ασφαλείας

Ένα σωστά φουσκωμένο ελαστικό επιτρέπει επίσης να σταθεροποιηθεί η δομή του ελαστικού και να διανεμηθεί ομοιόμορφα το φορτίο που φέρει το ελαστικό, πράγμα που βελτιστοποιεί την απόδοση και εξασφαλίζει καλύτερη ασφάλεια.

Η τήρηση της σωστής πίεσης φουσκώματος που συνιστάται από τον κατασκευαστή μπορεί επίσης να είναι αποφασιστική και από πολλές άλλες απόψεις. Ένα σωστά φουσκωμένο ελαστικό επιτρέπει να βελτιωθεί σημαντικά η αντοχή του ελαστικού στη φθορά, να μειωθεί η αντίστασή του στην κύλιση (ένα σωστά φουσκωμένο ελαστικό επιτρέπει την εξοικονόμηση καυσίμου) και να αυξηθεί η μακροζωία του.

Η πίεση των ελαστικών: άμεση επίδραση στις επιδόσεις του αυτοκινήτου

Κάποια περιοδικά που ειδικεύονται στα αυτοκίνητα έχουν προβάλει τον ουσιαστικό χαρακτήρα του φουσκώματος των ελαστικών για τις γενικές επιδόσεις του αυτοκινήτου. Με αυτές τις δοκιμές αποδείχθηκε ότι ένα ελλιπώς φουσκωμένο ελαστικό επιδρά άμεσα επί του χρόνου απόκρισης του αυτοκινήτου και επί της ακρίβειας των χειρισμών.

Στο πλαίσιο των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν, τα ελαστικά Goodyear Eagle GT-HR High Performance All-Season (γνωστά για τη μεγάλη αντίστασή τους στη φθορά) τοποθετήθηκαν σε δύο αυτοκίνητα BMW 320D του 2008. Στο ένα, τα ελαστικά είχαν την πίεση που συνιστούσε ο κατασκευαστής, 2,1 bar στο μπροστινό μέρος και 2,6 bar στο πίσω μέρος. Στο άλλο, τα ελαστικά είχαν την μικρότερη πίεση κατά 30% (1,6 bar στο μπροστινό μέρος και 2,0 bar στο πίσω μέρος).

Με αυτή τη συγκριτική δοκιμή απεδείχθη ότι τα ελλιπώς φουσκωμένα ελαστικά είχαν μεγαλύτερο χρόνο απόκρισης και ήταν πιο δύσκολα στους χειρισμούς όσον αφορά την κίνηση σε σχέση με τα ελαστικά που είχαν φουσκωθεί σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή. Επιπλέον, οι οδηγοί που δοκίμασαν το όχημα με τα ελλιπώς φουσκωμένα ελαστικά ανέφεραν μία δυσάρεστη αίσθηση ανωμαλίας και τρανταγμάτων κατά την οδήγηση. Διαπιστώθηκε επίσης απώλεια 7% της ικανότητας έλξης.

Πού βρίσκεται η πίεση που συνιστά ο κατασκευαστής;

Η βέλτιστη πίεση, δηλαδή εκείνη που συνιστά ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου σας, βρίσκεται είτε στο εγχειρίδιο του οχήματος είτε στο εσωτερικό της κολόνας του οδηγού:


Ελαστικά αυτοκινήτου