Κάντε κλικ εδώ για να πραγματοποιήσετε αναζήτηση

"Tyre heat cycle" : κύκλος αύξησης της θερμοκρασίας

Παρά την επαναστατική πρόοδο που έχει σημειωθεί στον κλάδο της μηχανικής και της αεροδυναμικής, τα ελαστικά είναι πάντοτε το ίδιο εύθραυστα. Ο κύκλος θέρμανσης είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να σταθεροποιήσετε τα ελαστικά σας και να διατηρήσετε τη μακροζωία τους.

Τι είναι ο περίφημος κύκλος θέρμανσης των ελαστικών;

Ο κύκλος θέρμανσης είναι μια μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη διάρκεια ζωής ενός αγωνιστικού ελαστικού. Πρόκειται για τις στροφές που διανύει το ελαστικό από μία στιγμή ανάπαυλας σε μία άλλη. Δηλαδή από τη στιγμή που είναι κρύο ως την αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της οδήγησης και ως τη νέα ανάπαυλα.

Πώς μπορεί ο κύκλος θερμότητας να επηρεάσει τη φθορά των ελαστικών μου;

Όταν ένα ελαστικό αφήνει το εργοστάσιο, απαιτείται μία περίοδος στρωσίματος για να εξασφαλίσει βέλτιστη απόδοση. Για ένα ελαστικό αγωνιστικού αυτοκινήτου, οφείλεται στο ότι οι δεσμοί μεταξύ των μορίων του καουτσούκ δεν είναι ομοιόμορφες. Υπάρχουν ισχυροί και ασθενείς δεσμοί. Το θέμα είναι για να απαλλαγούμε από αυτούς τους ασθενείς δεσμούς που προκαλούν πρόωρη φθορά του ελαστικού. Πρόκειται για το φαινόμενο της καμπτικής παραμόρφωσης, που επιτρέπει τη διάσπαση των ασθενών δεσμών.

Πώς μπορώ να ενισχύσω τη δομή του ελαστικού ;

Υπάρχουν τόσοι κύκλοι θέρμανσης όσοι και οι τύποι χρήσης ενός ελαστικού. Ο σημαντικότερος κύκλος είναι ο πρώτος. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες για βέλτιστα αποτελέσματα.

Ο πρώτος κύκλος θέρμανσης πρέπει να είναι σταδιακός, επομένως συνιστάται να αυξάνετε σταδιακά την ταχύτητα και να μην κάνετε απότομους ελιγμούς.

Ο χρόνος θέρμανσης πρέπει να είναι από 10 μέχρι 15 λεπτά. Για να γίνει αυτό, κάντε μερικούς γύρους στην πίστα, χωρίς πίεση, αυξάνοντας βαθμιαία την ταχύτητά σας. Στον τελευταίο γύρο θα πρέπει να φτάσετε σε μέγιστη ταχύτητα και θερμοκρασία. Πρέπει να αποφύγετε τις σπινιές και τις περιστροφές.

Μόλις τα ελαστικά βρεθούν σε κατάσταση ηρεμίας, δεν πρέπει να τα αγγίξετε για τουλάχιστον 24 ώρες. Πράγματι, η άνοδος της θερμοκρασίας και οι τριβές κατά την πρώτη οδήγηση έχουν προκαλέσει διάσπαση των ασθενών δεσμών.

Η περίοδος της ανάπαυλας επιτρέπει μόρια του καουτσούκ να αναδομηθούν, ευνοώντας τους ισχυρούς δεσμούς (τάση εντροπίας συστήματος).

Από την άλλη πλευρά, αν ξεκινήσετε ένα δεύτερο κύκλο θέρμανσης χωρίς να τηρήσετε αυτή την περίοδο αδράνειας, θα μειώσετε τη μακροζωία του ελαστικού, επειδή οι δεσμοί δεν θα έχουν προλάβει να ανασυσταθούν.


Ελαστικά αυτοκινήτου