Κάντε κλικ εδώ για να πραγματοποιήσετε αναζήτηση

Ρωγμές και φθορά των ελαστικών

Γνωρίζουμε ήδη ότι όταν το βάθος των αναγλύφων των ελαστικών είναι μικρότερο από 1,6 mm, είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξετε τα ελαστικά για να αποφύγετε κάποιο το ατύχημα.

Υπάρχουν μήπως κι άλλα κριτήρια που επιβάλλουν αλλαγή των ελαστικών; Το ότι η ημερομηνία κατασκευής των ελαστικών υπερβαίνει τα 5 χρόνια προϋποθέτει υποχρεωτικά την αντικατάστασή τους;

Η διάρκεια ζωής του ελαστικού συσχετίζεται έντονα με τη χρήση που του κάνετε και τις καιρικές συνθήκες. Όταν συνυπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες, η διάρκεια ζωής των ελαστικών μπορεί να υπερβεί τα 5 χρόνια και τα 60.000 χιλιόμετρα. Για να έχετε αυτό το αποτέλεσμα, πρέπει να συνδυάζονται:

  • Μία βέλτιστη πίεση με συχνό έλεγχο
  • Η άψογη γεωμετρία
  • Η τήρηση των συμβουλών κύλισης κάθε 10.000
  • Οι ιδανικές συνθήκες στάθμευσης (στη δροσιά, μακριά από τον ήλιο)
  • Το εύκρατο κλίμα

Ακόμα, όμως, κι όταν συνυπάρχουν όλες οι συνθήκες, το καουτσούκ αλλοιώνεται με τα χρόνια και το διαπιστώνουμε με την εμφάνιση ρωγμών στο πλαϊνό τοίχωμα των ελαστικών και στη βάση των αναγλύφων.

Πού οφείλονται αυτές οι ρωγμές;

Τα ελαστικά υπόκεινται διαρκώς σε δοκιμασίες, πρέπει να αντέχουν σε μεγάλες θερμοκρασιακές μεταβολές, σε περιορισμούς που έχουν να κάνουν με το ρουλεμάν, τη ρύπανση, τη σκόνη των φρένων, κλπ. Όλα αυτά τα στοιχεία προσβάλλουν το καουτσούκ παρά το προστατευτικό βερνίκι που του εφαρμόζονται πριν να τεθεί σε κυκλοφορία. Η πιο ορατή συνέπεια των καθημερινών προσβολών είναι η απώλεια της ελαστικότητας του καουτσούκ και η εμφάνιση αυτών των ρωγμών. Μπορούμε να καθυστερήσουμε την εμφάνιση των ρωγμών με την κανονική χρήση των ελαστικών.

Οι ρωγμές αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλειά μου;

Όσο οι ρωγμές παραμένουν επιφανειακές, δεν αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την ασφάλειά σας. Ωστόσο, οι μικρορωγμές του ελαστικού αποδεικνύουν σημαντικό επίπεδο φθοράς του καουτσούκ. Η απώλεια της ελαστικότητας επηρεάζει τη συνολική απόδοση. Τότε, η αντικατάσταση των ελαστικών είναι απαραίτητη.


Ελαστικά αυτοκινήτου