Κάντε κλικ εδώ για να πραγματοποιήσετε αναζήτηση

Οι κύριοι τύποι ζάντας αλουμινίου

Εάν επιθυμείτε να αντικαταστήσετε τις ζάντες σας, είτε επειδή είναι χτυπημένες είτε για να δώσετε νέο λουκ στο αυτοκίνητό σας, είναι δυνατό να έχετε πολλές απορίες:

Ποια διαφορετικά είδη ζάντας υπάρχουν;

Οι ζάντες είναι προϊόντα των οποίων η πλαστική ομορφιά μπορεί να είναι εκπληκτική, αλλά τα χαρακτηριστικά τους συνήθως παραμένουν κρυμμένα. Και πάνω απ' όλα, η σύνθεσή τους: στην καθομιλουμένη, όταν λέμε ζάντα, αναφερόμαστε στο σύνολο του αντικειμένου. Στην πραγματικότητα, οι ζάντες μπορεί να είναι από ένα μόνο κομμάτι, οι μονοκόμματες ζάντες (οι πιο διαδεδομένες) ή να αποτελούνται από διάφορα κομμάτια για τις σπαστές ζάντες: το κεντρικό τμήμα, το τα πλαϊνά και το εσωτερικό.

Η σπαστή ζάντα αποτελείται από δύο ή τρία στοιχεία συγκολλημένα μεταξύ τους για να σχηματίσουν μία ενιαία ζάντα.


Οι σπαστές ζάντες σχεδιάζονται σύμφωνα με διαφορετικές μεθόδους. Το κεντρικό τμήμα μπορεί είτε να σφυρηλατηθεί είτε να χυτευθεί. Τα πλαϊνά των σπαστών ζαντών συχνά σχεδιάζονται από ένα δίσκο αλουμινίου αλλά μπορούν επίσης να είναι και από μαγνήσιο.

Υπάρχουν ζάντες ειδικές για διάφορες εφαρμογές. Αρχικά, αυτό το είδος ζάντας αναπτύχθηκε για τα αγωνιστικά αυτοκίνητα και σταδιακά διαδόθηκε στους λάτρεις του tuning.

Οι σπαστές ζάντες προορίζονται για το ανώτατου επιπέδου τμήμα της αγοράς. Παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία προσαρμογής και είναι κατάλληλες για οχήματα με ασυνήθιστες διαστάσεις ή απλά για tuning. Σε περίπτωση ατυχήματος, είναι δυνατόν να αντικατασταθεί μόνο το κατεστραμμένο τμήμα της ζάντας.

Ποιες είναι οι διαφορετικές μέθοδοι κατασκευής ζαντών;

Για τις μονοκόμματες ζάντες

Η χύτευση των ζαντών πραγματοποιείται χυτεύοντας υγρό αλουμίνιο μέσα σε ένα ειδικά σχεδιασμένο καλούπι. Χρησιμοποιούνται πολλές μέθοδοι. Μπορεί η εμφάνισή τους να είναι απλή, ωστόσο μην τις υποτιμάτε, επειδή η κατεργασία ποιοτικών ζαντών απαιτεί μεγάλη γνώση.

Χύτευση με βαρύτητα.

Η χύτευση με βαρύτητα είναι η πιο απλή διαδικασία χύτευσης. Χρησιμοποιούμε απλά τη βαρύτητα για να γεμίσουμε το καλούπι.

Βασικός στόχος της χύτευσης με βαρύτητα είναι η μείωση του κόστους. Επίσης πρόκειται για καλή μέθοδο σε περιπτώσεις όπου το ντιζάιν υπερτερεί του βάρους.

Δεδομένου ότι η διαδικασία βασίζεται ουσιαστικά στο φαινόμενο της βαρύτητας, η περιεκτικότητα αυτού του τύπου ζάντας σε αλουμίνιο δεν είναι τόσο υψηλή όσο με άλλες μεθόδους παραγωγής.

Κατά γενικό κανόνα, αυτές οι ζάντες απαιτούν μεγαλύτερη μάζα για την κάλυψη ειδικών απαιτήσεων αντοχής.

Χύτευση χαμηλής πίεσης.

Η χύτευση χαμηλής πίεσης χρησιμοποιεί χαμηλή πίεση για ταχύτερη μεταφορά του αλουμινίου μέσα στο καλούπι για τη χύτευση με βαρύτητα. Τα μηχανικά χαρακτηριστικά του υλικού βελτιώνονται χάρη στη μεγαλύτερη πυκνότητα.

Το κόστος παραγωγής είναι ελαφρώς υψηλότερο από ό,τι για τη χύτευση με βαρύτητα. Ωστόσο, σήμερα είναι η βασική μέθοδος παραγωγής ζαντών από κράματα.

Μερικοί κατασκευαστές έχουν καταφύγει σε υψηλότερες πιέσεις για να μειώσουν το βάρος της ζάντας και να ενισχύσουν τη δομή της, αλλά αυτή η διαδικασία είναι πιο δαπανηρή.

Η ζάντα από τη χύτευση χαμηλής πίεσης είναι η πιο δημοφιλής λύση της αγοράς ανταλλακτικών λόγω της σημαντικής ισορροπίας βάρους και αντοχής.

Η τεχνολογία πλαστικής παραμόρφωσης ή υδραυλικής μορφοποίησης.

Αυτή η κορυφαία μέθοδος προέρχεται από τη χύτευση χαμηλής πίεσης. Σε δεύτερο χρόνο, ένα ειδικό μηχάνημα προκαλεί περιστροφή του καλουπιού βάσης και θερμαίνει το εξωτερικό μέρος του καλουπιού, ενώ κύλινδροι οδήγησης λαμβάνουν το μέρος των πλαϊνών της ζάντας και το εκτείνουν κατά μήκος, όπως κάνουν οι κεραμοποιοί..

Ο συνδυασμός θερμότητας, πίεσης και περιστροφής επιτρέπουν τη λήψη πλαϊνών ζάντας με αντίσταση παρόμοια με εκείνη μίας σφυρήλατης ζάντας, κάνοντας σημαντική οικονομία.

Η O.Z χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία για την επεξεργασία των ζαντών της για τη Formula 1 εδώ και πολλά χρόνια.

Η ανταλλακτική ζάντα HLT για τη Formula είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα των ζαντών που κατασκευάζονται μέσω υδραυλικής μορφοποίησης.

Η τεχνολογία HLT είναι μία αποκλειστική τεχνολογία, την οποία χρησιμοποιεί η O.Z, που κρατάει καλά το μυστικό της.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι όλοι οι κατασκευαστές προσπαθούν να επιτύχουν τις ιδιότητες της σφυρήλατης ζάντας αλουμινίου περιορίζοντας τα υπέρογκα έξοδα που προκύπτουν από αυτές.

Οι σφυρήλατες ζάντες

Πρόκειται για την κορυφαία επιλογή στις ζάντες.

Η μέθοδος της σφυρηλάτησης συνιστάται στη διαμόρφωση μίας ζάντας με πολύ υψηλή πίεση από ένα κομμάτι αλουμίνιο.

Το τελικό προϊόν έχει τόσο μεγάλη πυκνότητα και αντοχή, που οι σφυρήλατες ζάντες είναι ανάλαφρες.

Αυτό εξηγείται χάρη στην ινοποίηση που προκαλείται από την παραμόρφωση του υλικού και την αλλαγή του προσανατολισμού των μεταλλικών κρυστάλλων που ενισχύει τη δομή του τελικού προϊόντος.

Το κόστος όσον αφορά τα εργαλεία, τα μηχανήματα και την εργασία κάνουν αυτές τις ζάντες προϊόντα πολυτελείας.

Οι σπαστές ζάντες

Όπως περιγράψαμε σε προηγούμενο σημείο, οι τρόποι κατασκευής των σπαστών ζαντών δεν διαφέρουν σε τίποτα από εκείνες που περιγράψαμε παραπάνω, παρά μόνο στο ότι κάθε κομμάτι κατασκευάζεται ξεχωριστά.

Αυτό επιτρέπει πολλούς συνδυασμούς διαδικασιών και υλικών. Για παράδειγμα, μπορούμε να έχουμε μία ζάντα με κεντρικό μέρος από χυτό μαγνήσιο, σε συνδυασμό με πλαϊνά από σφυρήλατο αλουμίνιο...