Κάντε κλικ εδώ για να πραγματοποιήσετε αναζήτηση

Επίδραση του βάρους των ζαντών

Το βάρος των ζαντών και του θαλάμου έχουν την ίδια επίπτωση στις επιδόσεις του αυτοκινήτου; Με άλλα λόγια, μπορεί μια αύξηση βάρους 5kgs στους τροχούς του αυτοκινήτου να συγκριθεί με μια αύξηση βάρους 5kgs στο θάλαμο; Όχι, επειδή ο τροχός (ζάντες και ελαστικά) είναι μία μη αναρτημένη μάζα που υπόκειται σε 2 δυνάμεις:

  • Στην ενέργεια μετατόπισης, επειδή ο τροχός προχωράει.
  • Στην ενέργεια περιστροφής, επειδή περιστρέφεται.

Μία μη αναρτημένη μάζα είναι ένα μέρος του αυτοκινήτου που ακολουθεί τους κυματισμούς του δρόμου. Η προσθήκη 1 kg μη αναρτημένης μάζας ισοδυναμεί με αρκετά κιλά αναρτημένης μάζας

Για να βελτιστοποιήσετε τις επιδόσεις το καλοκαίρι, είναι σημαντικό να μειώσετε τις μη αναρτημένες μάζες του αυτοκινήτου σας, για να βελτιώσετε την επιτάχυνση, την πέδηση, το κράτημα στο δρόμο, την άνεση και για να μειώσετε την κατανάλωση,

Για να βελτιστοποιήσετε τις επιδόσεις το χειμώνα, το σημαντικό είναι να έχετε πρόσφυση στο δρόμο. Είναι προτιμότερο να έχουμε πιο βαρείς τροχούς για να βελτιώσουμε την πρόσφυση και το κράτημα στο δρόμο, επειδή η δύναμη επαφής μεταξύ τροχού και εδάφους θα είναι μεγαλύτερη. Γι' αυτό, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν σιδερένιες ζάντες το χειμώνα, συχνά πιο βαριές, και ζάντες αλουμινίου το καλοκαίρι.

Επιτάχυνση και πέδηση

Όσο πιο βαρύς είναι ο τροχός, τόσο περισσότερη δύναμη απαιτείται για να κινηθεί ή για να ακινητοποιηθεί.

Ένας βαρύς τροχός απαιτεί περισσότερα ζεύγη από τον κινητήρα, πράγμα που μειώνει την επιτάχυνση. Αντίθετα, ένας ελαφρύτερος τροχός επιτρέπει καλύτερη επιτάχυνση.

Είναι πιο εύκολο να σταματήσει ένας τροχός του 1 kg σε περιστροφή απ' ό,τι ένας τροχός 100kg, επειδή αναπτύσσει μικρότερη αδράνεια. Όσο βαρύτερος είναι ένας τροχός, τόσο λιγότερο αποτελεσματικό είναι το φρενάρισμα.

Κατανάλωση

Η κατανάλωση του οχήματός σας εξαρτάται εν μέρει από την ενέργεια που πρέπει να απελευθερώσει ο κινητήρας σας για να επιταχύνει.

Όπως είδαμε παραπάνω, ένας ελαφρύτερος τροχός θα επιτρέψει τη δαπάνη λιγότερης ενέργειας για να επιταχύνει.

Ο κινητήρας συνεπώς πιέζεται λιγότερο από τους ελαφρείς τροχούς για την ίδια επιτάχυνση, πράγμα που σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε καύσιμα.

Άλλα κριτήρια για την απόδοση

Το βάρος της ζάντας δεν είναι ο μοναδικός σύμμαχός σας για την αύξηση της απόδοσης του αυτοκινήτου σας.

  • Η ακαμψία μίας ζάντας: όσο πιο άκαμπτη είναι μία ζάντα, τόσο καλύτερο είναι το κράτημα στο δρόμο, καθώς μειώνει το φαινόμενο της καμπτικής παραμόρφωσης (διαφορά στρεσαρισμένου και μη στρεσαρισμένου ελαστικού) στις στροφές.
  • Διάχυση θερμότητας: τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των ζαντών αλουμινίου είναι άριστοι αγωγοί θερμότητας. Τα μέταλλα διαχέουν καλύτερα τη θερμότητα που εκλύεται από τα φρένα και επιτρέπουν τη μείωση του κινδύνου υπερθέρμανσης.