Αναζήτηση ανά διάσταση

Αγορά ελαστικών 4 εποχών

Οι οδηγοί αυτοκινήτων συνηθίζουν πλέον να επιλέγουν ελαστικά 4 εποχών. Οι επιδόσεις των ελαστικών 4 εποχών βελτιώνονται συνεχώς και η ευελιξία που προσφέρουν επιτρέπει στους οδηγούς να κινούνται με ασφάλεια όλο τον χρόνο.

Το ελαστικό 4 εποχών αποτελεί τον ιδανικό σας οδικό σύμμαχο εάν οδηγείτε συνήθως σε περιοχή όπου η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 0°c και +20°c.

Έξω από αυτή τη θερμοκρασιακή ζώνη, τα εν λόγω ελαστικά εξακολουθούν να είναι αποδοτικά, αλλά οι επιδόσεις τους είναι κατώτερες σε σχέση με εκείνες των χειμερινών ελαστικών για θερμοκρασίες κάτω από 0°c ή των θερινών για θερμοκρασίες άνω των 20°c.

Ωστόσο, οι διαφορές είναι σχεδόν ανεπαίσθητες.

Τα ελαστικά 4 εποχών είναι εγκεκριμένα για χρήση τον χειμώνα;

Τα ελαστικά 4 εποχών που φέρουν τη σήμανση 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) είναι πιστοποιημένα για οδήγηση σε χιόνι, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση των χειμερινών ελαστικών.

Ποια ελαστικά 4 εποχών να διαλέξω;

Τα ελαστικά 4 εποχών γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και οι πωλήσεις τους αυξάνονται κάθε χρόνο. Σας παρουσιάζουμε τον κατάλογο με τα πιο δημοφιλή ελαστικά:

 • Michelin CrossClimate
 • Goodyear Vector 4seasons GEN-2
 • Nokian Weatherproof
 • Uniroyal AllSeasonExpert
 • Hankook Optimo 4S
 • Vredestein Quatrac 5
 • Hankook Kinergy 4S H740
 • Pirelli Cinturato All Season

Τα πιο δημοφιλή μεγέθη:

Πολύ διαδεδομένο στην αμερικανική ήπειρο όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά, το ελαστικό 4 εποχών κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος και με επιτυχία στην καθημερινότητα των ευρωπαίων οδηγών. Παρουσιάζεται από τους κατασκευαστές ελαστικών ως μια καλή εναλλακτική για να αποφύγετε την αλλαγή των καλοκαιρινών και χειμερινών ελαστικών. Αλλά πόσο αξίζουν πραγματικά αυτά τα ελαστικά; Σε τι διαφέρουν από άλλα πιο γνωστά μοντέλα; Πώς να αναγνωρίσετε τα ελαστικά 4 εποχών; Με το Elastikaleader.gr, έχετε όλες τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις που έχετε!

Τι είναι ένα ελαστικό 4 εποχών;

Θα το βρείτε με πολλά ονόματα στην αγορά: ελαστικό All Season, ελαστικό All Weather, ελαστικό 4S, ελαστικό μικτό, ελαστικό όλων των εποχών, ελαστικό κάθε καιρού… Όλες αυτές οι ονομασίες δηλώνουν ένα υβριδικό ελαστικό που βρίσκεται στη μέση ανάμεσα στα στάνταρ ελαστικά λεγόμενα "καλοκαιρινά" και τα χειμερινά ελαστικά. Είναι λοιπόν μια εναλλακτική που προτείνουν οι κατασκευαστές στους οδηγούς που θέλουν να οδηγούν όλο το χρόνο χωρίς να χρειάζεται να αλλάζουν ρόδες.

Για να είναι το ελαστικό 4S αποδοτικό, το μείγμα καουτσούκ που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του δανείζεται τόσο τη σκληρότητα του καλοκαιρινού ελαστικού όσο και την ευελιξία του χειμερινού ελαστικού. Το σχέδιο της πέλμας είναι επίσης επεξεργασμένο για να προσφέρει βέλτιστη πρόσφυση είτε το έδαφος είναι ξηρό, είτε υγρό ή παγωμένο.

Τα ελαστικά 4 εποχών προσφέρουν ενδιαφέρουσες επιδόσεις σε:

 • Ξηρό έδαφος
 • Υγρό έδαφος (σε συνθήκες χειμώνα ή καλοκαιριού)
 • Χιονισμένο και παγωμένο έδαφος

Πώς αναγνωρίζουμε ένα ελαστικό όλων των εποχών;

Για να αναγνωρίσετε ένα μικτό ελαστικό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε στο πλάι αν το εικονίδιο "Τέσσερις εποχές", "All Weather", "All Season" ή ακόμα και "4S" είναι αποτυπωμένο. Υπάρχουν διάφορες σημάνσεις που είναι ιδιαίτερες στους κατασκευαστές για να δηλώσουν ότι ένα ελαστικό είναι 4 εποχών, βρείτε εδώ τη λίστα των σημάνσεων ελαστικών.

Επιπλέον, τα ελαστικά όλων των εποχών έχουν συχνά τη σήμανση M+S (Mud and Snow ή Λάσπη και Χιόνι), και μερικές φορές βρίσκουμε επίσης το νιφάδα περιτριγυρισμένη από το βουνό (το σύμβολο 3 Peak Mountain Snow Flake ή 3PMSF που είναι κανονικά προορισμένο για τα χειμερινά ελαστικά). Αυτά τα διάφορα σύμβολα σας ενημερώνουν ότι τα ελαστικά σας 4S θα έχουν καλές επιδόσεις σε χειμερινές συνθήκες. Σε σύγκριση με ένα συμβατικό ελαστικό, για παράδειγμα, μπορούν να μειώσουν την απόσταση φρεναρίσματος στο χιόνι και τον πάγο κατά 7%.

Το ελαστικό όλων των εποχών έχει σχεδόν την ίδια γλυπτική με ένα χειμερινό ελαστικό, οι αυλακώσεις του είναι πιο πολλές και πιο έντονες στο κεντρικό του μέρος. Οι λωρίδες διευκολύνουν την απομάκρυνση του νερού. Παρά τις ομοιότητες που υπάρχουν στο επίπεδο της γλυπτικής του καουτσούκ των δύο τύπων ελαστικών, το ελαστικό όλων των εποχών είναι λιγότερο μαλακό από ένα χειμερινό ελαστικό. Τα συστατικά του είναι πράγματι μελετημένα για να προσαρμόζονται τόσο στον χειμώνα όσο και στο καλοκαίρι ή στις ενδιάμεσες εποχές. Δεν θα είναι λοιπόν τόσο σκληρό όσο ένα καλοκαιρινό ελαστικό, αλλά λιγότερο μαλακό από ένα χειμερινό ελαστικό.

Τα μικτά ελαστικά όλο και περισσότερο εγκεκριμένα "3PMSF"

Ένα από τα κορυφαία μοντέλα του καταλόγου μας είναι το Crossclimate της Michelin. Ανήκει στα πρώτα μικτά ελαστικά που έλαβαν την έγκριση 3PMSF. Η επιτυχία αυτής της προσφοράς οδήγησε και άλλους κατασκευαστές να διαθέσουν στην αγορά και αυτοί ελαστικά 4 εποχών εγκεκριμένα 3PMSF.

Έτσι, μεταξύ των ανταγωνιστών του Crossclimate, μπορούμε να αναφέρουμε το Weatherproof της Nokian ή το Vector 4 Season GEN 2 της μάρκας Goodyear. Το ίδιο ισχύει και για τον τροχό All Season Expert 2 του κατασκευαστή Uniroyal, το Pirelli Cinturato All Season, και πολλά άλλα μοντέλα της συλλογής μας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των ελαστικών 4 εποχών;

Το πρώτο πλεονέκτημα των τροχών 4S είναι οικονομικό. Με τα ελαστικά All Season, μειώνετε τα κόστη που σχετίζονται με την αποθήκευση των καουτσούκ και την αλλαγή των ελαστικών δύο φορές το χρόνο.

Επιπλέον, ακόμη και αν ο συνδυασμός χειμερινών ελαστικών + καλοκαιρινών ελαστικών δεν συνιστάται, μπορείτε να συνδυάσετε ένα σετ καλοκαιρινών ή χειμερινών ελαστικών με ένα σετ τροχών 4 εποχών.

Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτών των τύπων ελαστικών είναι η πολυμορφικότητα που τους προσφέρει η κατασκευή τους. Είναι γενικά λιγότερο ευαίσθητα στην υδρολίσθηση και προσφέρουν βέλτιστη πρόσφυση των τροχών στο χιόνι. Είναι ικανά να σας προσφέρουν βέλτιστη άνεση οδήγησης τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα. Αυτά τα μοντέλα είναι πιο αποδοτικά από τα χειμερινά ελαστικά κατά τις όμορφες εποχές. Με τον ίδιο τρόπο, σε σύγκριση με τα καλοκαιρινά ελαστικά, προσφέρουν καλύτερη εμπειρία σε παγωμένες επιφάνειες.

Τα μειονεκτήματα του ελαστικού όλων των εποχών

Παρά τα πλεονεκτήματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως, πρέπει να έχετε κατά νου ορισμένα όρια του ελαστικού τεσσάρων εποχών για να τα χρησιμοποιήσετε κατάλληλα.

Η πρώτη τους αδυναμία βρίσκεται στο γεγονός ότι οι επιδόσεις τους, αν και σωστές, δεν είναι ποτέ εξαιρετικές. Με άλλα λόγια, σε περίοδο παγετού, ή σε συνθήκες ακραίου κρύου, ένα χειμερινό ελαστικό θα είναι πιο αποδοτικό. Έτσι, αν το ελαστικό σας 4 εποχών μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε τύπο καιρού, είναι ωστόσο σκόπιμο να λάβετε ιδιαίτερες προφυλάξεις αν προγραμματίζετε να πάτε στο βουνό ή αν κατοικείτε σε έναν τόπο ιδιαίτερα εκτεθειμένο στον παγετό. Το ίδιο συμπέρασμα γίνεται και το καλοκαίρι. Για παράδειγμα, σπάνια ανταγωνίζονται με τα κλασικά ελαστικά όσον αφορά την απόσταση φρεναρίσματος σε ξηρό έδαφος.

Επιπλέον, μπορεί επίσης να διαπιστώσουμε ότι τα All Weather φθείρονται πιο γρήγορα το καλοκαίρι λόγω της μαλακότητας του καουτσούκ τους. Αλλά, όταν λάβουμε υπόψη ότι χρησιμοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, αυτή η μικρή αδυναμία αντισταθμίζεται γρήγορα.

Μπορούμε επίσης να αναφέρουμε ότι η προσφορά δεν είναι τόσο πλούσια όσο για τα καλοκαιρινά ή χειμερινά μοντέλα. Ωστόσο, για να σας διευκολύνουμε, το Elastikaleader.gr προσφέρει μια ευρεία γκάμα σε προσιτές τιμές.

Ποιοι είναι οι κατάλληλοι χρήστες για τα ελαστικά 4 εποχών;

Η πλειοψηφία των ευρωπαίων οδηγών συνεχίζει να χρησιμοποιεί καλοκαιρινά ελαστικά όλο το χρόνο. Ωστόσο, αυτά τα ελαστικά δεν είναι πολύ αποδοτικά το χειμώνα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά ατυχήματα. Οι τροχοί που είναι εξοπλισμένοι με ελαστικά 4 εποχών αποτελούν λοιπόν πραγματικό κέρδος ασφαλείας. Συνιστώνται ιδιαίτερα αν:

 • Κατοικείτε σε μια περιοχή όπου οι κλιματικές συνθήκες είναι ήπιες (με λίγο ή καθόλου χιόνι και μη εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι).
 • Έχετε περιορισμένο προϋπολογισμό και θέλετε να αποφύγετε την αγορά δύο σετ ελαστικών και να πραγματοποιείτε αλλαγή κάθε εποχή.

Αν δεν ζείτε σε ορεινή περιοχή και αν επισκέπτεστε μόνο εξαιρετικά τις χιονισμένες περιοχές, μπορείτε να διατηρήσετε τα ελαστικά σας 4S. Ωστόσο, θα συνιστούσαμε να προβλέψετε αλυσίδες χιονιού σε περίπτωση που ο δρόμος δεν είναι εύκολα προσβάσιμος.

Συμβουλή οδήγησης

Τα ελαστικά όλων των εποχών παρουσιάζουν καλές επιδόσεις όταν ξέρετε πώς να τα διαχειρίζεστε. Για να επωφεληθείτε από την επένδυσή σας, υιοθετήστε μια ήπια οδήγηση. Αποφύγετε τις απότομες επιταχύνσεις και τα απότομα φρεναρίσματα. Έτσι, θα αποφύγετε να φθείρετε πολύ γρήγορα τα ελαστικά σας 4S.

Τι γίνεται με τα ελαστικά All Season για αυτοκινούμενα τροχόσπιτα;

Το 25% των ιδιοκτητών αυτοκινούμενων τροχόσπιτων επισκέπτονται τους ιδανικούς προορισμούς για χειμερινά σπορ με το όχημά τους. Αν είστε από αυτούς, γενικά τα ελαστικά 4S θα είναι ευρέως αρκετά. Δεν θα χρειάζεστε χειμερινά ελαστικά. Ωστόσο, η επιλογή σας πρέπει να γίνει με περισσότερη προσοχή όσον αφορά τον δείκτη φορτίου των πίσω ρόδων. Αυτές συχνά υποστηρίζουν μεγαλύτερο βάρος, επειδή τα βασικά εξαρτήματα ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου βρίσκονται στο πίσω μέρος.

Μπορείτε για παράδειγμα να στραφείτε προς τα ελαστικά 4 εποχών Agilis CrossClimate. Η γλυπτική τους σε σχήμα χειροφυλάκων τους προσφέρει τέλεια πρόσφυση σε κάθε ξηρή επιφάνεια, ενώ επιτρέπουν την βέλτιστη απομάκρυνση του νερού. Αυτό το ελαστικό, που έχει πιστοποιηθεί 3PMSF, περιλαμβάνει 3 διαφορετικά καουτσούκ για να προσαρμόζεται σε κάθε τύπο κλιματικών συνθηκών, ενώ προσαρμόζεται στα μεγάλα φορτία που συνήθως υποστηρίζει ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο. Διατίθενται σε 15, 16 και 17 ίντσες, προσφέρονται για περίπου εκατό ευρώ το καθένα.

Σημειώστε ότι η έγκριση 3PMSF δεν σας απαλλάσσει από την υποχρέωση να έχετε μεταλλικές ή σύνθετες αλυσίδες στις περιοχές που το απαιτούν. Στη Γαλλία, ένα πινακίδα σήμανσης B26 μπορεί να σας ενημερώσει για την ανάγκη να εγκαταστήσετε αλυσίδες χιονιού πριν κυκλοφορήσετε σε έναν δρόμο.

Τι πρέπει να θυμόμαστε τελικά για τα ελαστικά 4 εποχών;

Αποτελώντας έναν πραγματικό συμβιβασμό που συνδυάζει τις ποιότητες των άλλων τύπων ελαστικών, τα ελαστικά All Season είναι εξαιρετικές εναλλακτικές για τους οδηγούς που δεν ζουν σε μια περιοχή όπου ο χειμώνας και το καλοκαίρι είναι ακραία. Αν είναι σπάνιο τα δρόμοι που χρησιμοποιείτε να είναι χιονισμένοι, κάντε την επιλογή σας από τα διάφορα μοντέλα που πωλούμε για να αποφύγετε τις αλλαγές ελαστικών όταν οι καλοκαιρινές και χειμερινές εποχές πλησιάζουν.

Αν έχετε ακόμα αμφιβολίες για την επιλογή των ελαστικών σας, δείτε το εξηγηματικό μας βίντεο:

LiveChat
Whatsapp Messenger