Αναζήτηση ανά διάσταση

Αγορά χειμερινών ελαστικών

Κάτω από τους 7°c, τα χειμερινά ελαστικά αποδίδουν καλύτερα από τα θερινά.

Η γόμα των χειμερινών ελαστικών είναι ειδικά σχεδιασμένη για να αντιστέκεται στο κρύο και να προσφέρει εξαιρετική πρόσφυση και σταθερότητα υπό τις πιο σκληρές καιρικές συνθήκες, όπως πάγος, χιόνι, δυνατή βροχή... Μεταξύ +7°c και -40°c, το πέλμα του ελαστικού δεν σκληραίνει επιτρέποντάς σας έτσι να συνεχίσετε να οδηγείτε με ασφάλεια.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός χειμερινού ελαστικού;

Πέρα από την ειδική γόμα, οι αυλακώσεις του πέλματος είναι βαθύτερες και το ελαστικό διαθέτει συμπληρωματικά ανάγλυφα στοιχεία στο πέλμα του, για να σας προσφέρει ιδανικές επιδόσεις σε θερμοκρασίες κάτω των 7°c:

 • Μικρότερες αποστάσεις φρεναρίσματος.
 • Καλύτερη πρόσφυση σε χιονισμένο, παγωμένο ή ολισθηρό οδόστρωμα.
 • Μεγαλύτερη σταθερότητα.
 • Καλύτερη ικανότητα κατεύθυνσης.
 • Μικρότερος κίνδυνος υδρολίσθησης.

Τι σημαίνει η σήμανση 3PMSF και M+S;

Η σήμανση 3PMSF (3 Peak Mountain Snow Flake) είναι η μόνη πιστοποίηση που εγγυάται τις επιδόσεις των χειμερινών ελαστικών σας και σας επιτρέπει να συμμορφώνεστε με τη νομοθεσία, εφόσον η χρήση χειμερινών ελαστικών επιβάλλεται για ένα δεδομένο χρονικό διάστημα.

Η σήμανση M+S σημαίνει "mud" και "snow" (λάσπη και χιόνι), υποδεικνύοντας ότι τα ελαστικά σας μπορούν να χρησιμοποιούνται υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, χωρίς, ωστόσο, να είναι πιστοποιημένα ως «χειμερινά ελαστικά».

Όλα τα ελαστικά 3PMSF φέρουν τη σήμανση M+S.

Μπορεί να μειωθεί ο δείκτης ταχύτητας σε ένα χειμερινό ελαστικό;

Ναι, μπορείτε να μειώσετε τον δείκτη ταχύτητας κατά ένα γράμμα σε σχέση με τα θερινά ελαστικά σας. Εάν, για παράδειγμα, τα θερινά ελαστικά σας έχουν διάσταση 205/55 R16 91V, μπορείτε να επιλέξετε χειμερινά ελαστικά με διάσταση 205/55 R16 91H.

Δεν μπορείτε όμως να αλλάξετε την ένδειξη φορτίου.

Ποια μάρκα χειμερινών ελαστικών να αγοράσω για το αυτοκίνητό μου;

Οι περισσότεροι κατασκευαστές παράγουν χειμερινά ελαστικά. Σας παραθέτουμε τη λίστα με τα πιο δημοφιλή:

 • Dunlop Winter Response 2
 • Michelin Alpin 5
 • Aeolus SnowAce 2 AW08
 • Kumho WinterCraft WP51
 • Sava Eskimo S3+
 • Goodyear UltraGrip 9
 • Hankook i*cept RS 2 W452
 • Vredestein Snowtrac 5
 • Yokohama W.drive V905
 • Falken Eurowinter HS01
 • Firestone Winterhawk 3
 • Nokian WR D4

Τα πιο δημοφιλή μεγέθη:

Αντιολισθητικές αλυσίδες

Για να οδηγείτε με απόλυτη ασφάλεια σε χιονισμένους δρόμους, η ElastikaLeader σας προσφέρει μια μεγάλη γκάμα αντιολισθητικών αλυσίδων σε χαμηλές τιμές.

Προβολή αλυσίδων

ΠΑΚΕΤΟ ΖΑΝΤΕΣ + ΕΛΑΣΤΙΚΑ

Για την άνεση και την ασφάλειά σας, η ElastikaLeader σας προσφέρει πακέτα χειμερινών ελαστικών + ζαντών σε σπασμένες τιμές.

Δημιουργία πακέτου

Οι συμβουλές μας

Μόλις η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 7°C, καθίσταται επιτακτική ανάγκη να εξοπλίσετε το αυτοκίνητό σας με ελαστικά χιονιού, τα οποία είναι πολύ πιο ασφαλή με καλύτερες επιδόσεις.

Όταν οι πρώτες χιονοπτώσεις αρχίζουν να πέφτουν, η οδός γίνεται λευκή και μετατρέπεται σε πραγματική παγοδρόμιο. Γίνεται τότε δύσκολο να έχετε καλή οδική συμπεριφορά με συμβατικά ελαστικά. Για να αποφύγετε κάθε δυσάρεστη κατάσταση, πρέπει να εξοπλίσετε το όχημά σας με τα πιο κατάλληλα ελαστικά για αυτή την περίοδο του χρόνου: τα χειμερινά ελαστικά. Τι είναι αυτά; Πόσο χρήσιμα είναι; Πώς μπορείτε να κάνετε μια καλή επιλογή; Σας εξηγούμε τα πάντα σε αυτόν τον οδηγό.

Τι είναι ένα χειμερινό ελαστικό;

Λέμε ότι τα ελαστικά είναι πιστοποιημένα «χειμερινά» όταν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για αποτελεσματική και ασφαλή χρήση το χειμώνα. Συγκεκριμένα, είναι ελαστικά των οποίων οι επιδόσεις σε οδική συμπεριφορά είναι ανώτερες από αυτές των καλοκαιρινών ελαστικών όταν κάνει κρύο (θερμοκρασίες κάτω από 7°C), όταν υπάρχει βροχή, χιόνι ή παγετός.

Καμία γαλλική νομοθεσία δεν σας υποχρεώνει να οδηγείτε με αυτά τα εξαρτήματα κατά τη χειμερινή περίοδο. Ωστόσο, η χρήση τους συνιστάται ανεπιφύλακτα όταν οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν κάτω από 7 βαθμούς. Σκεφτείτε λοιπόν να τα εφοδιαστείτε, προτιμότερα μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου, ειδικά αν κατοικείτε σε ορεινή περιοχή.

Γενικά, οι κατασκευαστές συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες οχημάτων να πραγματοποιούν την αλλαγή τη στιγμή της μετάβασης στη χειμερινή ώρα. Στην πραγματικότητα, πρέπει κυρίως να βασίζεστε στον καιρό.

Πώς αναγνωρίζουμε ένα χειμερινό ελαστικό;

Τα χειμερινά ελαστικά είναι εύκολα αναγνωρίσιμα. Σίγουρα έχετε ήδη παρατηρήσει την ένδειξη «M+S» σε κάποια ελαστικά. Αυτή η αγγλική σήμανση (mud + snow) σημαίνει στα γαλλικά «λάσπη + χιόνι». Είναι μια υποχρεωτική πιστοποίηση για τα χειμερινά ελαστικά. Την βρίσκουμε επίσης σε ορισμένα μοντέλα καλοκαιρινών ελαστικών.

Έτσι, όλα τα προϊόντα που φέρουν αυτή τη σήμανση δεν είναι απαραίτητα προορισμένα για χρήση σε περίοδο κρύου. Τα μοντέλα που είναι πραγματικά προσαρμοσμένα στις χειμερινές συνθήκες είναι εκείνα που ανταποκρίνονται στο πρότυπο 3PMSF (3 Peaks Mountain Snow Flake). Τα ελαστικά με σήμανση 3PMSF είναι ειδικά σχεδιασμένα για να αντέχουν στο κρύο, το χιόνι και τον παγετό. Είναι λοιπόν πραγματικά χειμερινά εξαρτήματα ειδικά σχεδιασμένα για να επιτρέπουν στο όχημά σας να κινείται όταν ο καιρός είναι κρύος και υγρός. Τα αναγνωρίζουμε εύκολα από την απεικόνιση 3 κορυφών βουνού που περιβάλλουν το νιφάδα χιονιού που είναι χαραγμένη στα πλάι τους.

Πιο σπάνια, τα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη ICE (Νορδικά ελαστικά) είναι επίσης προσαρμοσμένα στο ακραίο κρύο. Τα βρίσκουμε γενικά στις βόρειες περιοχές της Ευρώπης. Είναι πιο αποδοτικά από τα μοντέλα που έχουν πιστοποιηθεί 3PMSF. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για τη σήμανση των ελαστικών μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας για αυτό το θέμα.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε χειμερινά ελαστικά;

Η οδήγηση με χειμερινά ελαστικά είναι πλεονεκτική για πολλούς λόγους. Ένας από τους πιο σημαντικούς είναι η ασφάλεια οδήγησης. Χάρη στη σύνθεση του καουτσούκ τους, τα χειμερινά ελαστικά δεν σκληραίνουν όταν αρχίζει να κάνει κρύο. Ως εκ τούτου, εγγυώνται καλύτερη πρόσφυση στην οδό και πολύ καλό φρενάρισμα σε δρόμους καλυμμένους με χιόνι ή πάγο. Είτε σε στενές στροφές είτε σε ευθεία πίστα, θα έχετε πολύ καλή άνεση οδήγησης.

Επιπλέον, η χρήση αυτών των εξαρτημάτων που είναι προσαρμοσμένα στις χαμηλές θερμοκρασίες και στο χιόνι σας επιτρέπει να επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής των καλοκαιρινών ελαστικών σας. Αυτά τείνουν να φθείρονται πολύ πιο γρήγορα όταν χρησιμοποιούνται το χειμώνα. Κρατώντας τα καλά στο γκαράζ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κάθε χρόνο, θα κάνετε οικονομία.

Οι διάφοροι τύποι χειμερινών ελαστικών και η χρήση τους

Τα χειμερινά ελαστικά διατίθενται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες. Διακρίνουμε τα μοντέλα:

 • Κλασικά
 • Υψηλών επιδόσεων
 • Νορδικά ή με καρφιά

Για να κάνετε τη σωστή επιλογή χειμερινού ελαστικού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς λειτουργεί κάθε μοντέλο.

Τα κλασικά χειμερινά ελαστικά

Τα κλασικά χειμερινά ελαστικά είναι εκείνα που έχουν τη βασική πιστοποίηση (M+S). Με τις πελματικές τους λωρίδες και τις πολλές τους λωρίδες, εγγυώνται καλύτερη πρόσφυση σε ολισθηρούς δρόμους. Είναι κατάλληλα για τα επιβατικά αυτοκίνητα, τα SUV, τα 4x4 καθώς και τα επαγγελματικά οχήματα.

Μπορείτε να επιλέξετε αυτά τα μοντέλα ελαστικών αν οι χειμερινές θερμοκρασίες στην περιοχή σας δεν είναι ακραίες. Είναι γενικά τα πιο προσιτά.

Τα μοντέλα υψηλών επιδόσεων

Τα χειμερινά ελαστικά υψηλών επιδόσεων έχουν ιδιότητες πολύ καλύτερες από τα προηγούμενα. Συνήθως στα πλάι τους βρίσκουμε την ένδειξη 3PMSF.

Με την ενισχυμένη τους πρόσφυση, αυτά τα χειμερινά ελαστικά εγγυώνται, ακόμα και σε υψηλές ταχύτητες, εξαιρετική οδική συμπεριφορά. Έχουν επίσης καλύτερες δυνατότητες φρεναρίσματος, τόσο στον πάγο όσο και στο χιόνι.

Μπορείτε να επιλέξετε αυτά τα μοντέλα ελαστικών αν οι χειμερινές θερμοκρασίες στην περιοχή σας είναι αρκετά ακραίες. Είναι εγγύηση ότι θα έχετε ένα όχημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά.

Τα νορδικά ή με καρφιά ελαστικά

Αυτά είναι τα μοντέλα χειμερινών ελαστικών που είναι κατάλληλα για τις πιο ακραίες χειμερινές συνθήκες (έως -40 °C). Σας εγγυώνται τέλεια επιβολή του αυτοκινήτου σας ακόμα και σε καταστάσεις πλούσιου παγετού ή πολύ παχιού χιονιού. Τα αναγνωρίζουμε πολύ εύκολα από την πελματική τους λωρίδα που είναι γεμάτη με μεταλλικές αιχμές (μεταξύ 100 και 500). Είναι χάρη σε αυτές τις αιχμές που είναι τόσο αποδοτικά και προσκολλώνται τόσο καλά στο δρόμο.

Αυτά είναι τα κατάλληλα μοντέλα για τους οδηγούς που κατοικούν σε γεωγραφικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από έντονη χιονόπτωση.

Για λόγους ασφαλείας, δεν επιτρέπεται να οδηγείτε πέρα από 90 χλμ/ώρα όταν αυτά τα χειμερινά ελαστικά είναι τοποθετημένα σε ένα όχημα. Αυτό το όριο μειώνεται στα 60 χλμ/ώρα για τα φορτηγά και τα οχήματα που μεταφέρουν επικίνδυνα αγαθά.

Ποια είναι τα άλλα κριτήρια επιλογής του χειμερινού ελαστικού σας;

Για να επιλέξετε αποδοτικά ελαστικά, δεν αρκεί να λάβετε υπόψη τις ανάγκες σας ή τον προϋπολογισμό σας. Άλλα ουσιαστικά κριτήρια πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη:

 • Ο δείκτης ταχύτητας;
 • Οι διαστάσεις;
 • Οι ετικέτες των ευρωπαϊκών ετικετών.

Ο δείκτης ταχύτητας

Κατά τη χειμερινή περίοδο, ο νόμος σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε εξοπλισμό που έχει δείκτη ταχύτητας λιγότερο υψηλό (ένα γράμμα λιγότερο) από τα ελαστικά που προβλέπονται για το όχημά σας.

Οι διαστάσεις

Είναι προφανές ότι πρέπει να λάβετε υπόψη τις διαστάσεις των αρχικών ελαστικών σας όταν αποφασίσετε να τοποθετήσετε άλλα. Αυτή είναι άλλωστε η πρώτη πληροφορία που πρέπει να δηλώσετε για να κάνετε την παραγγελία σας. Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τις διαστάσεις του ελαστικού σας; Στο πλάι του θα δείτε μια επιγραφή παρόμοια με αυτήν για παράδειγμα: 225/55 R17.

Ο αριθμός 225 αντιπροσωπεύει το πλάτος σε χιλιοστά του ελαστικού. Η ένδειξη που προηγείται του R είναι το ύψος εκφρασμένο ως ποσοστό του πλάτους. Όσον αφορά τον τελευταίο αριθμό (εδώ 17), που εκφράζεται σε ίντσες, σας πληροφορεί για την εσωτερική διάμετρο του ελαστικού σας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε απευθείας τις τιμές που συνιστά ο κατασκευαστής στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου σας ή στην πόρτα του οχήματος.

Οι ετικέτες των ευρωπαϊκών ετικετών

Αν θέλετε να εξοπλίσετε το αυτοκίνητό σας με τα καλύτερα ελαστικά για τον χειμώνα, πρέπει να ανατρέξετε στις ετικέτες τους. Η επισήμανση των ελαστικών που πωλούνται στην Ευρώπη έχει γίνει υποχρεωτική από τον Νοέμβριο του 2012. Μέσω αυτών των ετικετών, λαμβάνετε πολύτιμες πληροφορίες για τις επιδόσεις του χειμερινού ελαστικού. Οι ευρωπαϊκές ετικέτες σας πληροφορούν για τα τρία ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Το επίπεδο ηχορύπανσης ή τον θόρυβο κύλισης του ελαστικού (σε ντεσιμπέλ) ;
 • Τον βαθμό πρόσφυσης σε υγρή οδό (από Α έως F) ;
 • Την αντίσταση κύλισης (από Α έως G) που επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμου.

Πόσα χειμερινά ελαστικά πρέπει να τοποθετήσετε για καλύτερες επιδόσεις;

Ανάλογα με τον προϋπολογισμό σας, μπορείτε να επιλέξετε να τοποθετήσετε μόνο δύο χειμερινά ελαστικά στο όχημά σας κατά τη χειμερινή περίοδο. Αυτό θα είναι ήδη καλύτερο από το να μην έχετε καθόλου. Ωστόσο, για να επιτύχετε βέλτιστες επιδόσεις πρόσφυσης και φρεναρίσματος στους δρόμους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, συνιστάται να εξοπλίσετε 4 χειμερινά ελαστικά. Αυτό θα σας επιτρέψει να αποφύγετε ορισμένα προβλήματα οδικής συμπεριφοράς που είναι πολύ συχνά όταν τοποθετούνται τροχοί διαφορετικής φύσης σε ένα ίδιο όχημα.

LiveChat
Whatsapp Messenger