Αναζήτηση ανά διάσταση

Αγορά ελαστικών για αυτοκινούμενο

Τα ελαστικά για αυτοκινούμενα φέρουν τη σήμανση "CP" στα πλαϊνά τους. Είναι ειδικά σχεδιασμένα για να αντέχουν υπό βαρύ φορτίο και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα συμβατικά ελαστικά.

Φροντίζετε να οδηγείτε με τη σωστή πίεση στα ελαστικά σας. Η μείωση της πίεσης στα ελαστικά σας συνεπάγεται μείωση της αντίστοιχης ικανότητας φορτίου. Σε βαρέα οχήματα όπως τα αυτοκινούμενα, αυτό μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στο πέλμα.

Τα πίσω ελαστικά του αυτοκινούμενου χρειάζονται φούσκωμα;

Μπορείτε να φουσκώσετε τα ελαστικά "CP" του πίσω άξονα του αυτοκινούμενού σας κατά 0,75 bar επιπλέον. Εφόσον δεν αναφέρονται συγκεκριμένες οδηγίες στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή, μπορείτε να βάλετε 4,75 bar στα μπροστινά και 5,5 bar στα πίσω ελαστικά. Το πέλμα των "CP" ελαστικών σας δεν θα υποστεί κάποια παραμόρφωση, καθώς είναι σχεδιασμένα για να υποστηρίζουν υψηλές πιέσεις.

Ποια ελαστικά να αγοράσω για το αυτοκινούμενό μου;

 • Michelin XC Camping
 • Michelin Agilis Camping
 • Michelin Agilis Alpin
 • Pirelli Camper L6
 • Pirelli Chrono Camper
 • Pirelli Carrier Camper
 • Continental VancoCamper

Τα πιο δημοφιλή μεγέθη:

Να ξεκινάς για περιπέτειες και να απολαμβάνεις υπέροχες αποδράσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι το ιδανικό για όλους τους λάτρεις των ταξιδιών και των όμορφων προορισμών που έχουν αυτοκινούμενο τροχόσπιτο. Για να μην καταλήξετε να μένετε ακινητοποιημένοι στην άκρη του δρόμου περιμένοντας την άφιξη μιας ρυμουλκού, είναι προτιμότερο να ελέγξετε καλά την κατάσταση των ελαστικών σας. Η εξοπλισμός με κατάλληλα ελαστικά σε καλή κατάσταση είναι το ελάχιστο για να ταξιδεύετε με ελαφριά καρδιά. Ανακαλύψτε σε αυτόν τον οδηγό που σας προσφέρει το Elastikaleader.gr χρήσιμες συμβουλές για να πετύχετε την επιλογή των ελαστικών για το αυτοκινούμενο τροχόσπιτό σας και να επωφεληθείτε από την επένδυσή σας για πολύ καιρό.

Γιατί να μην χρησιμοποιήσετε συμβατικά ελαστικά για ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο;

Ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο είναι βαρύτερο από τα συμβατικά επιβατικά αυτοκίνητα. Αυτό το πολυμορφικό μέσο μεταφοράς είναι επίσης εξοπλισμένο για να λειτουργεί ως κινητή κατοικία (κουζίνα, μπάνιο, τουαλέτα...). Είναι λοιπόν απαραίτητο να διαθέτει ρόδες ικανές να υποστηρίξουν βαριά φορτία.

Για αυτόν τον λόγο, οι κατασκευαστές έχουν αναπτύξει πιο ανθεκτικά και πιο αντοχής ελαστικά. Κατατάσσοντας το αυτοκινούμενο τροχόσπιτο μεταξύ των επαγγελματικών οχημάτων, είναι εξοπλισμένο εξ ορισμού με ελαστικά που φέρουν τη σήμανση C. Πρόκειται για ελαστικά που έχουν εγκριθεί και συνιστώνται για επαγγελματικά οχήματα και βανάκια. Ωστόσο, τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα υποστηρίζουν πολύ μεγαλύτερα φορτία από αυτές τις κατηγορίες οχημάτων. Ως εκ τούτου, είναι πιο συνετό να επιλέξετε ένα ενισχυμένο ελαστικό που φέρει τη σήμανση CP.

Πράγματι, τα ελαστικά αυτοκινούμενου τροχόσπιτου με τη σήμανση CP προσαρμόζονται πολύ καλύτερα στις απαιτήσεις αυτού του οχήματος διακοπών, το οποίο το βάρος του μπορεί να φτάσει τα 3,5 τόνους. Όχι μόνο αντέχουν σε πιο σημαντικές πιέσεις (έως 5,5 bar), αλλά επιτρέπουν επίσης να πραγματοποιείτε μακρινά ταξίδια με ηρεμία. Πρόκειται λοιπόν για την ιδανική επιλογή.

Πώς να επιλέξετε τα ελαστικά του αυτοκινούμενου τροχόσπιτου σας?

Τα ελαστικά για αυτοκινούμενα τροχόσπιτα υπάρχουν σε πολλές παραλλαγές: μεγέθη, δείκτες ταχύτητας και φορτίου, μάρκες... Έτσι, δεν επιλέγουμε ένα μοντέλο τυχαία. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το μοντέλο ελαστικού που θα ταιριάζει τέλεια στο αυτοκινούμενο τροχόσπιτό σας.

Οι διαστάσεις των ελαστικών του αυτοκινούμενου τροχόσπιτου

Για να μην αγοράσετε ελαστικά που είναι πολύ μικρά ή πολύ μεγάλα για το όχημά σας, η επιγραφή που βρίσκεται στο πλάι των ελαστικών σας μπορεί να σας καθοδηγήσει. Παρουσιάζεται με την ακόλουθη μορφή: 195/65 R15 91V (αυτό είναι ένα παράδειγμα).

Ο αριθμός 195 αντιπροσωπεύει τότε το πλάτος του ελαστικού σε χιλιοστά. Ο αριθμός 65 είναι το ύψος του εκφρασμένο ως ποσοστό του πλάτους. Το γράμμα R σημαίνει ότι είναι τύπου radial. Ρίξτε λοιπόν μια ματιά σε αυτή την επιγραφή και παραγγείλετε μοντέλα που έχουν τις ίδιες διαστάσεις.

Ο δείκτης φορτίου και ταχύτητας

Τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα δεν έχουν όλα το ίδιο μέγεθος. Ενώ κάποια οχήματα μπορεί να ζυγίζουν περισσότερο από 3,5 τόνους, άλλα είναι πολύ λιγότερο βαριά. Τα ελαστικά που δεν μπορούν να υποστηρίξουν το βάρος του οχήματος κινδυνεύουν να εκραγούν κατά την κυκλοφορία και να θέσουν τη ζωή σας σε κίνδυνο. Για να αποφύγετε αυτό, λάβετε υπόψη τον δείκτη φορτίου που συνιστά ο κατασκευαστής για να κάνετε την επιλογή σας.

Ο δείκτης φορτίου είναι το βάρος (σε κιλά) που μπορεί να υποστηρίξει ένα ελαστικό. Πρέπει επίσης να τηρείτε τον δείκτη ταχύτητας. Αυτή η σταθερά είναι η μέγιστη ταχύτητα στην οποία το ελαστικό μπορεί να κινηθεί υπό καλές συνθήκες.

Πού μπορούμε να βρούμε τις τιμές αυτών των δύο δεικτών; Ας λάβουμε υπόψη πάντα το παραπάνω παράδειγμα. Ο αριθμός που προηγείται του γράμματος V (91) δηλώνει τον δείκτη φορτίου. Ο δείκτης 91 σημαίνει ότι η ρόδα δεν μπορεί να υποστηρίξει περισσότερο από 615 κιλά.

Όσον αφορά τον δείκτη ταχύτητας, αντιπροσωπεύεται από ένα ή περισσότερα γράμματα (εδώ V, που σημαίνει ότι η ταχύτητα του ελαστικού δεν μπορεί να υπερβεί τα 240 χλμ/ώρα). Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτούς τους δύο παράμετρους, συμβουλευτείτε τον οδηγό μας για τους δείκτες φορτίου και ταχύτητας.

Εφοδιαστείτε με χειμερινά ελαστικά για τον χειμώνα

Ο χειμώνας και οι προκλήσεις του είναι αναπόφευκτες. Αν πρέπει να μετακινηθείτε με το αυτοκινούμενο τροχόσπιτό σας κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής, θα πρέπει να εξοπλίσετε τις ρόδες του με χειμερινά ελαστικά. Πρόκειται για μια συγκεκριμένη κατηγορία ελαστικών που αναγνωρίζονται εύκολα από τη σήμανση 3PMSF (ένα νιφάδα χιονιού περικυκλωμένη από τρεις κορυφές βουνού) στο πλάι.

Τα χειμερινά ελαστικά είναι σχεδιασμένα για να αντέχουν στις σκληρές συνθήκες των κρύων εποχών. Εγγυώνται μεγαλύτερη ασφάλεια οδήγησης και σας αποτρέπουν από το να βγείτε εκτός δρόμου καθώς και από τις ολισθήσεις. Η χρήση των ελαστικών 3PMSF δεν είναι υποχρεωτική στη Γαλλία. Αλλά ο νόμος το απαιτεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες (για παράδειγμα τη Γερμανία) κατά τη χειμερινή περίοδο σε χιονισμένους δρόμους ή δρόμους καλυμμένους με παγετό.

Το ελαστικό 4 εποχών, μια καλή λύση για όλο το χρόνο

Αν είστε νομάδες και οδηγείτε όλο το χρόνο, θα διαπιστώσετε ότι τα ελαστικά All Season είναι πιο πρακτικά. Είναι πολυμορφικά, προσαρμόζονται βέλτιστα στις απαιτήσεις του ασφάλτου το καλοκαίρι και σε δύσκολα εδάφη. Αυτά τα ελαστικά αντέχουν επίσης καλά στο κρύο για να προσφέρουν ικανοποιητικές επιδόσεις. Ωστόσο, αυτά τα μοντέλα 4S δεν είναι σχεδιασμένα για να αντέχουν τις επιπτώσεις ενός ακραίου χειμώνα. Το χειμώνα, θα είναι λιγότερο αποδοτικά από ένα χειμερινό ελαστικό και το καλοκαίρι θα είναι το ίδιο αν τα συγκρίνουμε με ένα κλασικό ελαστικό αυτοκινούμενου τροχόσπιτου. Ωστόσο, αν δεν περιπλανηθείτε στο βουνό και σε πολύ παγωμένες πίστες κατά τη διάρκεια των κρύων εποχών, είναι η καλή λύση.

Πότε πρέπει να αλλάξετε τις ρόδες του αυτοκινούμενου τροχόσπιτου σας;

Είναι πολύ δύσκολο να είμαστε κατηγορηματικοί σχετικά με τη διάρκεια ζωής των ελαστικών ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου. Πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράμετροι, ιδιαίτερα η συχνότητα χρήσης, οι δρόμοι που ακολουθούνται, η συντήρηση...

Πρέπει να λάβετε υπόψη:

 • Την κατάσταση του καουτσούκ (αν είναι ξερό ή εντελώς γκριζαρισμένο, δεν είναι πλέον αποδοτικό) ;
 • Τη σημασία της φθοράς του ελαστικού (ο δείκτης φθοράς έχει φτάσει) ;
 • Την ημερομηνία κατασκευής της ρόδας (η φυσική φθορά αυξάνεται και οι επιδόσεις μειώνονται σημαντικά με τον καιρό) …

Για να μάθετε πώς να διαβάζετε την ημερομηνία κατασκευής ενός ελαστικού, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας που αφορά το DOT των ελαστικών.

Επιπλέον, ο νόμος απαιτεί την αντικατάσταση ενός ελαστικού όταν φτάσει στον δείκτη φθοράς. Αν έχετε αμφιβολίες, κάντε εξετάστε τις ρόδες του οχήματός σας από έναν επαγγελματία για να σας καθοδηγήσει.

Πώς να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής των ελαστικών του αυτοκινούμενου τροχόσπιτου?

Εκτιμάται ότι ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο χρησιμοποιείται κατά μέσο όρο 17 φορές το χρόνο. Παρά ταύτα, πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινούμενων τροχόσπιτων τείνουν να παραμελούν τη συντήρηση του οχήματος. Αυτό είναι ωστόσο απαραίτητο για τη μακροζωία όλων των αυτοκινήτων. Τι να κάνετε για να προλάβετε την πρόωρη φθορά των ελαστικών του αυτοκινούμενου τροχόσπιτου και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους; Πρέπει:

 • Να ελέγχετε τακτικά την πίεση των ελαστικών για να αποφεύγετε να είναι υποφουσκωμένα ή υπερφουσκωμένα κατά την οδήγηση;
 • Να ελέγχετε πάντα πριν από την έναρξη του ταξιδιού ότι το φορτίο που υποστηρίζεται είναι καλά κατανεμημένο στο όχημα…

Ακολουθεί ένα άλλο κόλπο που μπορείτε να δοκιμάσετε: η αντιστροφή των εμπρός και πίσω ρόδων. Ασκώντας ταυτόχρονα λειτουργίες κίνησης και κατεύθυνσης, οι εμπρός ρόδες φθείρονται πιο γρήγορα γενικά. Η αντιστροφή τους με αυτές που βρίσκονται στο πίσω μέρος κάθε 10.000 χιλιόμετρα μπορεί πραγματικά να αυξήσει τη διάρκεια ζωής τους. Βεβαιωθείτε ωστόσο ότι τηρείτε τους δείκτες φορτίου.

LiveChat
Whatsapp Messenger