Αναζήτηση ανά διάσταση

Αγορά ελαστικών για τροχόσπιτο

Τα ελαστικά για τροχόσπιτα πρέπει να είναι πιο στιβαρά από τα κλασικά ελαστικά. Πρόκειται για ενισχυμένα ελαστικά «τύπου c», όπως για παράδειγμα: 215/65 R16C 109R. Για την ασφάλειά σας, σας συμβουλεύουμε να αντικαθιστάτε τα ελαστικά σας κάθε 6 χρόνια.

Όταν δεν χρησιμοποιείτε το τροχόσπιτό σας, σας συνιστούμε να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές προς αποφυγή τυχόν παραμορφώσεων στον σκελετό των ελαστικών:

 • Αντικαταστήστε τα ελαστικά με ειδικά στηρίγματα που είναι σχεδιασμένα για παρατεταμένο διάστημα στάθμευσης.
 • Εναλλακτικά, ανυψώστε το τροχόσπιτο με γρύλο ώστε τα ελαστικά να μην ακουμπούν στο έδαφος.
 • Επίσης, μπορείτε να ανυψώσετε το τροχόσπιτο και να αλλάξετε τη θέση των ελαστικών στρίβοντάς τα κατά ένα τέταρτο προτού το κατεβάσετε.

Ποια είναι η σωστή πίεση για τα ελαστικά ενός τροχόσπιτου;

Εάν στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή δεν αναφέρεται η ενδεικνυόμενη πίεση, σας συμβουλεύουμε να φουσκώνετε τα ελαστικά στα 3 bar και μέχρι τα 3,5 bar εάν πρόκειται για ενισχυμένα ελαστικά τύπου C. Εάν στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή αναφέρεται η ενδεικνυόμενη πίεση, σας προτείνουμε να ακολουθήσετε την αναγραφόμενη τιμή.

Σε περίπτωση ρυμούλκησης τροχόσπιτου ή ρυμούλκας, τα πίσω ελαστικά χρειάζονται φούσκωμα;

Μπορείτε να αυξήσετε την πίεση στα πίσω ελαστικά κατά 0,4 bar σε σχέση με τη συνιστώμενη πίεση για συνήθη χρήση των ελαστικών σας. Τα ελαστικά σας δεν θα υποστούν παραμόρφωση.

Ποια ελαστικά να αγοράσω για το τροχόσπιτό μου;

 • Michelin Agilis +
 • Hankook Vantra LT RA18
 • Goodyear Efficientgrip Cargo
 • Bridgestone Duravis R660
 • Michelin Agilis Crossclimate
 • General Tire Eurovan A/S 365
 • Nokian Cline VAN
 • Linglong GreenMax VAN
 • Apollo Altrust All Season
 • Achilles Multivan

Τα πιο δημοφιλή μεγέθη:

Ένα τροχόσπιτο, όπως κάθε άλλο όχημα, πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ελαστικά ποιότητας. Αυτό είναι σημαντικό ώστε ο οδηγός να μπορεί να έχει καλές αισθήσεις στο τιμόνι. Η ποιότητα των ελαστικών επηρεάζει επίσης την οδική συμπεριφορά. Η επιλογή ενός ελαστικού για τροχόσπιτο πρέπει λοιπόν να γίνεται με προσοχή, καθώς η ασφάλειά σας και η άνεση οδήγησης εξαρτώνται από αυτήν. Μέσα από αυτόν τον οδηγό, το Elastikaleader.gr σας προτείνει πρακτικές συμβουλές για να επιλέξετε τα ελαστικά του τροχόσπιτου σας και για να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής τους.

Πώς αναγνωρίζουμε ένα ελαστικό για τροχόσπιτο;

Με το επιβλητικό του μέγεθος, το τροχόσπιτο είναι σχεδιασμένο να υποστηρίζει μεγαλύτερα φορτία από τα μικρά αυτοκίνητα. Τα ελαστικά του εκτίθενται σε σημαντικές πιέσεις και είναι λοιπόν διαφορετικά από τα κλασικά μοντέλα. Τα ελαστικά των τροχόσπιτων αναγνωρίζονται εύκολα από τη σήμανση «C» που βρίσκεται στο πλάι τους. Είναι μια ένδειξη που πιστοποιεί ότι είναι κατάλληλα για να υποστηρίζουν πολύ βαριά φορτία σε μακρινές διαδρομές. Τα ελαστικά με αυτόν τον τύπο σήμανσης χρησιμοποιούνται σε τροχόσπιτα, σε αυτοκινούμενα τροχόσπιτα και σε επαγγελματικά οχήματα.

Είναι επίσης δυνατό να τοποθετηθούν σε ένα τροχόσπιτο ελαστικά για αυτοκινούμενα τροχόσπιτα. Αυτά τα μοντέλα, που είναι προσαρμοσμένα στα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, υποστηρίζουν πολύ μεγαλύτερα φορτία. Αυτές είναι οι καλύτερες λύσεις αν θέλετε να έχετε μια πολύ μεγάλη περιθώριο ασφαλείας.

Πότε πρέπει να αντικαταστήσετε τα ελαστικά του τροχόσπιτου σας;

Η μεγάλη πλειοψηφία των ειδικών συμφωνούν ότι η διάρκεια ζωής των ελαστικών τροχόσπιτου είναι περίπου 6 χρόνια. Έτσι, συμβουλεύουν να τα αλλάζουν μέσα σε αυτό το διάστημα. Ωστόσο, μπορεί να απαιτηθεί αντικατάσταση από τη στιγμή που ένα ελαστικό είναι παλιό. Αυτό μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή. Η χρήση που γίνεται του οχήματος και ο τρόπος που συντηρείται είναι επίσης καθοριστικοί παράγοντες για τη μακροζωία των ελαστικών. Ακολουθούν μερικές ενδείξεις που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε αν είναι κατάλληλο ή όχι να προχωρήσετε σε αντικατάσταση των ελαστικών σας.

Η ηλικία

Η ηλικία των ρόδων είναι ένας σημαντικός δείκτης. Η ηλικία εδώ δεν σημαίνει τη διάρκεια χρήσης, πρέπει να καθοριστεί από την ημερομηνία κατασκευής. Αυτή η πληροφορία είναι γραμμένη στο πλάι των ελαστικών. Είναι οι τέσσερις τελευταίοι αριθμοί του κωδικού DOT.

Είτε ένα όχημα χρησιμοποιείται συχνά είτε όχι, τα ελαστικά του φθείρονται με την πάροδο του χρόνου. Μετά από ένα συγκεκριμένο στάδιο το καουτσούκ χάνει την αποτελεσματικότητά του, είναι λοιπόν σημαντικό να πραγματοποιείτε τακτικό έλεγχο των ελαστικών σας.

Το βάθος της πέλμας

Εδώ είναι ένας αλάνθαστος δείκτης που σας επιτρέπει να πάρετε τη σωστή απόφαση. Εκτός από τη διάρκεια χρήσης, πολλοί άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι η αιτία της φθοράς των ελαστικών τροχόσπιτου:

 • Τα φορτία που υποστηρίζουν;
 • Ο ήλιος;
 • Η κατάσταση των δρόμων;

Σε αυτά τα διάφορα στοιχεία, μπορούμε να προσθέσουμε τη διάρκεια ακινησίας. Στην πραγματικότητα, μια μακρά ακινησία ευνοεί την πιο προχωρημένη φθορά των μερών των πελμάτων των ελαστικών που έρχονται σε επαφή με το έδαφος. Αυτό προκαλεί μια δυσανάλογη υποβάθμιση αυτών των πελμάτων. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που μπορεί να κινητοποιήσουν την αντικατάστασή τους.

Το μέσο βάθος των πελμάτων των ελαστικών που προσφέρονται σήμερα από τους περισσότερους κατασκευαστές είναι 8 mm. Μόλις φτάσει τα 3 mm, συνιστάται να αλλάξετε τις ρόδες σας. Μην περιμένετε κυρίως το όριο των 1,6 mm που απαιτεί ο νόμος. Γιατί; Ένα καουτσούκ με τέτοιο πάχος έχει ήδη χάσει την απόδοσή του στο φρενάρισμα. Όσο περισσότερο καθυστερείτε να το αντικαταστήσετε, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι ατυχήματος.

Μην παραβλέπετε επίσης και τα άλλα σημάδια γήρανσης: ρωγμές, κοψίματα, σκασίματα…

Η απώλεια πίεσης

Αν είστε συνηθισμένοι στην οδήγηση τροχόσπιτων, τότε ξέρετε ότι τα ελαστικά τους συνήθως χάνουν μεταξύ 1 και 2 PSI το μήνα: αυτό είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, αν αυτός ο αριθμός φτάσει τα 50 PSI ή περισσότερο, αυτό είναι κακό σημάδι. Τα ελαστικά τροχόσπιτου που χάνουν ανώμαλα πίεση μπορούν να κάνουν την οδήγηση δύσκολη. Κάντε λοιπόν τους απαραίτητους ελέγχους τακτικά και ιδιαίτερα πριν από κάθε ταξίδι. Αν οι απώλειες είναι πολύ τακτικές και σημαντικές τότε είναι πραγματικά η στιγμή να σκεφτείτε για αλλαγή.

Πώς να επιτύχετε την επιλογή των ελαστικών του τροχόσπιτου σας;

Τα πιο σημαντικά κριτήρια που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αγορά ενός ελαστικού τροχόσπιτου είναι:

 • Οι διαστάσεις;
 • Ο δείκτης φορτίου;
 • Ο δείκτης ταχύτητας;
 • Η επιλογή της μάρκας.

Οι διαστάσεις διαφέρουν ανάλογα με τους κατασκευαστές. Ως εκ τούτου, πρέπει να επιλέξετε ελαστικά που έχουν τις ίδιες διαστάσεις με τα αρχικά μοντέλα. Αυτό ισχύει τόσο για τη διάσταση, όσο και για τον δείκτη φορτίου και ταχύτητας. Η οδήγηση με ελαστικά που διαθέτουν ακατάλληλο δείκτη φορτίου είναι πολύ επικίνδυνη. Τα ελαστικά σας κινδυνεύουν να εκραγούν αν το βάρος του οχήματος υπερβαίνει αυτό που μπορούν να υποστηρίξουν.

Πώς να βρείτε αυτές τις διάφορες πληροφορίες;

Δεν ξέρετε πώς να διαβάσετε αυτές τις διάφορες τιμές σε ένα ελαστικό; Εξετάστε το πλάι και θα παρατηρήσετε μια επιγραφή κάτω από αυτή τη μορφή: 205/55RC16 91V.

Ο αριθμός 205 αντιπροσωπεύει το πλάτος (δηλαδή το μέγεθος) σε χιλιοστά. Το 91 δηλώνει τον δείκτη φορτίου και σημαίνει ότι το ελαστικό δεν μπορεί να υποστηρίξει βάρος πέρα από 615 κιλά σε μέγιστη ταχύτητα. Ο δείκτης ταχύτητας αντίστοιχα δηλώνεται από ένα γράμμα (εδώ V). Κάνοντας μια αναζήτηση με αυτά τα κριτήρια θα βρείτε τα μοντέλα ελαστικών τροχόσπιτου που αντιστοιχούν στο όχημά σας.

Σημειώστε ότι αυτές είναι οι κλασικές επιγραφές για τις ρόδες που τοποθετούνται μία προς μία. Σε κάποια τροχόσπιτα, οι εγκαταστάσεις γίνονται δύο προς δύο (μιλάμε για διπλή τοποθέτηση). Σε αυτή την περίπτωση, τα ελαστικά τροχόσπιτου που πρέπει να τοποθετηθούν έχουν διπλούς δείκτες. Ας πάρουμε αυτό το παράδειγμα: 195/50R15 104/102R. Αυτό σημαίνει ότι για μια απλή τοποθέτηση, η ανεκτή φόρτιση είναι 850 κιλά (δείκτης 102). Ενώ για μια διπλή τοποθέτηση, είναι 900 (104) κιλά.

Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ο δείκτης ταχύτητας και φορτίου που θα επιλέξετε πρέπει να είναι κανονικός και να αντιστοιχεί στις ενδείξεις του κατασκευαστή.

Ποιο ελαστικό τροχόσπιτου να επιλέξετε ανάλογα με την εποχή;

Η επιλογή των ελαστικών σας εξαρτάται επίσης από την περίοδο κατά την οποία σχεδιάζετε να κάνετε κάμπινγκ. Αν για παράδειγμα θέλετε να πάτε στο βουνό ή να ταξιδέψετε το χειμώνα, πρέπει να επιλέξετε ειδικά ελαστικά. Εφοδιάστε το όχημά σας με ελαστικά με τη σήμανση M+S (Mud and Snow) και εγκεκριμένα 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake). Η χρήση τους δεν είναι υποχρεωτική στη Γαλλία σε αντίθεση με άλλες χώρες (για παράδειγμα τη Γερμανία), αλλά είναι ιδιαίτερα συνιστώμενη. Είναι σχεδιασμένα για να σας εξασφαλίζουν καλύτερη πρόσφυση στο έδαφος κατά την κρύα εποχή. Βελτιστοποιούν έτσι την άνεση στο δρόμο και μειώνουν τους κινδύνους ολίσθησης.

Πώς να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής των ελαστικών τροχόσπιτου: πώς να προχωρήσετε;

Είναι καλό να γνωρίζετε τα κριτήρια επιλογής των ελαστικών του τροχόσπιτου σας. Αλλά είναι ακόμα καλύτερο να ξέρετε πώς να τα χρησιμοποιείτε ώστε να διαρκούν για πολύ καιρό. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

Ποτέ μην οδηγείτε με ρόδες που η πίεση είναι ανώμαλη. Μπορείτε να τα φουσκώσετε με αζώτο για να μειώσετε τις απώλειες. Είναι πολύ σημαντικό να τηρείτε τις συνιστώμενες τιμές όσον αφορά την ιδανική πίεση για τα ελαστικά τροχόσπιτου: μεταξύ 3 και 4,5 bar. Συνιστάται μια αύξηση 0,3 bar για να αντισταθμίσετε μια γρήγορη απώλεια αν προγραμματίζετε να ταξιδέψετε μακριά.

Αν θέλετε να ακινητοποιήσετε το όχημα για μεγάλη περίοδο, χρησιμοποιήστε γρύλους για να το σηκώσετε ώστε να προστατεύσετε τις πελματικές λωρίδες (μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε άλλες ειδικές μεταλλικές υποστηρίξεις). Μία φορά το μήνα, κάντε ένα τέταρτο της στροφής στα 4 ελαστικά για να αποφύγετε την παραμόρφωσή τους.

Η επιλογή μας από ελαστικά τροχόσπιτου

Για να σας βοηθήσουμε στην επιλογή, το Elastikaleader.gr προσφέρει μια επιλογή από προϊόντα υψηλών επιδόσεων. Βρείτε στον κατάλογό μας τα ακόλουθα μοντέλα:

 • Agilis + της Michelin;
 • Vantra LT RA18 της Hankook;
 • Duravis R660 της Bridgestone;
 • EfficientGrip Cargo της Goodyear…

Τα Nokian Cline Van, Achilles Multivan, General Tire Eurovan A/S 365, Michelin Agilis Crossclimate και Apollo Altrust All Season είναι επίσης αποδοτικά μοντέλα ελαστικών τροχόσπιτου που θα βρείτε σε εμάς.

Το μοντέλο Vantra LT RA18 της Hankook είναι ένα από τα πιο ζητούμενα από τους πελάτες μας. Προσφέρει πολύ καλή σταθερότητα και βέλτιστη ασφάλεια ενώ υποστηρίζει βαριά φορτία. Το Agilis + της Michelin είναι επίσης πολύ αποδοτικό ακόμα και σε βρεγμένο ασφάλτο.

Τι πρέπει να θυμόμαστε;
Τα ελαστικά τροχόσπιτου αναγνωρίζονται από τη σήμανση «C» ή «CP» στο πλάι τους. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά την πίεση και τη φθορά.

LiveChat
Whatsapp Messenger